Negen enneagram typen, welk type past bij jou?

Negen enneagram typen, hieronder in vogelvlucht. Bij elk van de types past een bepaald gedrag, bepaalde overlevingsmechanismen en speciale talenten. Jij hebt van elke type wel iets, maar vaak zie je dat er één type is, dat het beste bij je past. Door te stappen op het enneagram, ontdek je welk type en krijg je inzicht in jezelf. En ontdek je wie je écht bent.

Lees hierna beschrijvingen van alle negen enneagram typen en ontdek welke type het meest waarschijnlijk je basistype is.

Enneagram type 1: de perfectionist

De perfectionist, type 1, krijgt waardering omdat hij weet hoe iets hoort. En hij weet ook precies hoe hij alles perfect moet uitvoeren. Hij heeft gevoel voor humor en is doel- en oplossingsgericht. Hij houdt van regels en structuur en streeft voortdurend naar het allerbeste. En natuurlijk kan alles altijd beter. Hij stelt daarbij niet alleen aan zichzelf hoge eisen, maar ook aan anderen. Hij ergert zich aan fouten en heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Bij type 1 passen de woorden: redelijk, verstandig, integer en deugdzaam

Meer over dit enneagram type…

Enneagram type 2: de helper

De helper, type 2, richt zich op anderen, hij staat altijd voor iedereen klaar. Hij krijgt waardering omdat hij goed ziet wat iemand anders nodig heeft. Hij wil er graag zijn voor een ander. De twee is meestal vriendelijk, vrijgevig en zorgzaam voor anderen. Verder ziet hij de kwaliteiten van anderen en kan hen daarin stimuleren.

Bij type 2 passen de woorden: zorgzaam, vrijgevig, attent, hartelijk, begaan, aardig, meelevend, liefdevol.

Meer over dit enneagram type…

enneagram-type-2

Enneagram type 3: de winnaar

De winnaar, type 3, is energiek, daadkrachtig en ondernemend. Hij krijgt waardering van anderen omdat hij succesvol is. Zijn mogelijkheden zijn onbegrensd. De drie is gericht op succes en past zich gemakkelijk aan. Hij is praktisch, houdt van uitdagingen, is zelfverzekerd, zeer charmant en volgt de nieuwste trends.

Bij type 3 passen de woorden: succesvol, bewonderenswaardig, begeerlijk, aantrekkelijk, voortreffelijk, goed aangepast, effectief.

Meer over dit enneagram type…

enneagram-type-3

Enneagram type 4: de romanticus

De romanticus, type 4, is gevoelig, creatief, emotioneel intens en gereserveerd. Hij krijgt waardering van anderen omdat hij zo bijzonder is en de wereld kleur geeft. De vier is in staat naar binnen te kijken, is een romantisch type. Hij heeft een groot inlevingsvermogen. Hij is vaak gericht op het innerlijke avontuur.

Bij type 4 passen de woorden: gevoelig, anders, uniek, zelfbewust, zacht, intuïtief, diepzinnig, eerlijk tegen mijzelf.

Meer over dit enneagram type…

Enneagram type 5: de waarnemer

De waarnemer, type 5, is objectief en is een heldere, abstracte denker. Hij krijgt waardering van anderen omdat hij de zaken goed doorheeft en overzicht heeft. Hij doet graag nieuwe ontdekkingen en vindt het prettig zijn kennis over te dragen. De vijf is rustig, analytisch, onafhankelijk, inventief en innovatief en kan pionier met een visie zijn. Bij type vijf passen de woorden: scherpzinnig, slim, nieuwsgierig, onafhankelijk, inzichtrijk, ongewoon, alert, objectief.

Meer over dit enneagram type…

enneagram-type-5

Enneagram type 6: de loyalist

De loyalist, type 6, is hartelijk en sociaal. Hij krijgt waardering van anderen omdat hij betrouwbaar, toegewijd en hardwerkend is. De zes voelt zich verantwoordelijk en is zorgvuldig. Hij heeft het vermogen om problemen te voorzien. Hij stelt zich soms wat te afhankelijk op van de mening van anderen en doet zichzelf dan tekort. De zes kan moeilijk omgaan met onzekere situaties.

Bij type zes passen de woorden: betrouwbaar, degelijk, bonafide, beminnelijk, gewoon, zorgvuldig, vooruitziend, onderzoekend.

Meer over dit enneagram type…

Enneagram type 7: de avonturier

De avonturier, type 7, is spontaan, optimistisch, houdt van avontuur. Hij krijgt waardering van anderen omdat hij plezier maakt en steeds op zoek is naar nieuwe opwindende ervaringen. De zeven is extravert en optimistisch. Hij heeft vaak een heldere visie en gevoel voor de richting waarin dingen zich ontwikkelen. Omdat vreugde en plezier belangrijk zijn, heeft hij de neiging om vervelende dingen uit de weg te gaan.

Bij type zeven passen de woorden: enthousiast, spontaan, onbekommerd, vrolijk, gretig, extravert, energiek, positief.

Meer over dit enneagram type…

enneagram-type-7

Enneagram type 8: de baas

De baas, type 8, wil leiden, hij is sterk, assertief en voelt zich verantwoordelijk. Hij krijgt waardering van anderen omdat hij sterk is en de controle heeft. De acht is dominant, assertief en confronterend. Hij is actiegericht, waarheidsgetrouw en kan een ondernemer zijn die veel kansen ziet. Hij laat zich door niets weerhouden om zijn doel te bereiken.

Bij type acht passen de woorden: sterk, assertief, direct, vindingrijk, op actie gericht, volhardend, waarheidsgetrouw en onafhankelijk.

Meer over dit enneagram type…

Enneagram type 9: de bemiddelaar

De bemiddelaar, type 9, is gericht op harmonie, hij vermijdt conflicten. Hij krijgt waardering van anderen omdat hij vriendelijk is, hartelijk en rustig. Je geeft hem snel je vertrouwen. De negen is meegaand en laconiek. Hij accepteert, vertrouwt, is stabiel, kan zich goed inleven in verschillende standpunten en weet vaak oplossingen te vinden die iedereen accepteert. Als er onrechtvaardigheden gebeuren, kiest hij positie.

Bij type negen passen de woorden: vreedzaam, ontspannen, bestendig, stabiel, zachtmoedig, natuurlijk, relaxed, vriendelijk.

Meer over dit enneagram type…

enneagram-type-9

Negen enneagram typen: meer info?

Heb je na het lezen van alle negen enneagram typen nog vragen of wil je een persoonlijke sessie?