Type 9: de bemiddelaar is vriendelijk en hartelijk

Enneagram type 9 is “de stille in het land” en begeeft zich graag in zijn binnenwereld, want daar voelt hij zich thuis. Voor dit type is de uitspraak van Georg Christoph Lichtenberg van toepassing: “Wat is het nut van elke zonsopgang als wij niet opstaan?” Enneagram type 9 begrijpt dat het leven eindig is en ziet in dat het steeds ‘de hoogste tijd’ is om het zo zinvol mogelijk te vullen. Je geeft antwoord op de wisselende situaties van het leven. Zit je nu met je hoofd te schudden? Of herken je je hierin?

Karakteriseringen:

Bemiddelaar – Vredelievende – Vredestichter – Beschermer – Liefhebbende – Consensusvinder

Vervormingen:

Heilige – Diplomaat – Lieverdje – Nitwit – Luiwammes – Onzichtbare man

Algemene beschrijving:

De Bemiddelaar, Enneagram type 9, heeft een diepe relatie met en gevoel voor harmonie en heelheid. Als successtrategie streeft de Negen naar waardering door rust en harmonie na te streven. De Negen is het conflictvermijdende, meegaande, laconieke Enneagram type. Hij accepteert, vertrouwt, is stabiel, kan zich goed inleven in verschillende standpunten en weet vaak oplossingen te vinden die iedereen accepteert.

Bij type negen passen de woorden: vreedzaam, ontspannen, bestendig, stabiel, zachtmoedig, natuurlijk, relaxed, vriendelijk.

Enneagram type 9:

 • heeft een werkhouding die geworteld is in harmonie: “Go with the flow”;
 • krijgt energie door productieve routine;
 • weet vaak beter wat hij niet wil dan wat hij wel wil;
 • ziet wat voor anderen essentieel is en zal dit ondersteunen;
 • neigt tot uitstel van emotioneel geladen beslissingen door een oude oplossing te herhalen;
 • werkt graag aan de hand van duidelijke procedures, opdrachten en beloningen. Komt liever niet voor verrassingen te staan;
 • ontspant als er geen onenigheid heerst;
 • wil zich aangenaam voelen en wil dat de “werkfamilie” met elkaar overweg kan;
 • bloeit op bij positieve ondersteuning maar zal zichzelf beslist niet promoten;
 • ziet alle kanten van het probleem: zakelijke beslissingen zijn vaak makkelijker te nemen dan persoonlijke beslissingen;
 • houdt controle door zijn koppigheid, wacht zijn kans af.

Leiderschapstijl:

Type 9 kan langdurig luisteren, veel informatie verzamelen. Hij komt ieder iets tegemoet in een alomvattende aanpak. Zijn doelen zijn globaal, specifieke doelen kunnen immers met elkaar in strijd zijn. De Negen wil conflicten het liefst ontlopen. De stijl van de enneagram type 9 werkt goed bij zelfstandige medewerkers die vanuit richtlijnen werken en zelf de details invullen. Zijn stijl werkt minder goed bij mensen of situaties waarbij duidelijkheid en snelheid vereist is.

Lees ook het overzicht van alle negen enneagram typen

Een voorbeeld van enneagram type 9  is Audrey Helpburn.